Hans Huizing: Bollen en knollen uit Zuid Afrika

Parkeren:        Op het Kolkje
Aanvang:        20.00 uur
Entree:            Leden €1,00 en niet Leden: €3,00

Van Agapanthus tot Veltheimia. Wat u te zien krijgt is slechts een kleine greep uit de overweldigende hoeveelheid soorten bolgewassen uit Zuidelijk Afrika. Waarschijnlijk het gebied met de grootste verscheidenheid aan bolgewassen op aarde.

Deze avond geeft Hans Huizing ons middels een PowerPoint presentatie een indruk van de enorme verscheidenheid aan soorten.

De meeste planten zijn door hem zelf gefotografeerd op hun natuurlijke standplaats in de Oost-Kaap provincie, tijdens botanische reizen in februari 2010, 2014 en 2017.
Hij heeft daarbij het zomerregengebied bezocht tussen Port Elizabeth en de grens met Lesotho. De verscheidenheid aan bloeiende planten tijdens deze reizen is ronduit overweldigend.
Wist u trouwens dat onze Gladiool Zuid-Afrikaanse voorouders heeft? En dat het geslacht Gladiolus alleen al meer dan 250 verschillende soorten telt?
Vooral de zomergroeiers zijn heel mooi en hier gemakkelijk te kweken. Als voorbeeld wordt genoemd de prachtige Gladiolus ecklonii die gewoon bij Hans in de tuin bloeit.
Een groot aantal van de getoonde soorten kan met de juiste behandeling ook gemakkelijk in Nederland gekweekt worden.
En een aantal soorten kan met wat winterbedekking in strengere winters hier gemakkelijk overleven. Maar met het veranderende klimaat is dat eigenlijk nog nauwelijks nodig.

De meeste bollen komen op eigen kracht de winter door. En de wat gevoeliger soorten kunnen vanaf eind april, begin mei gewoon buiten in de pot of ingegraven in de tuin gekweekt worden.

Heeft u alvast vragen? Stel ze gerust. Op de website van Hans Huizing kunt u alvast een kijkje nemen en krijgt u een klein beetje een beeld wat u bij de lezing kunt verwachten.