Groentips & Groeninfo

Natuurhus

Het bestuur en een grote groep kwartiermakers zijn bezig met de voorbereidingen om een Natuurhus te gaan bouwen in het Hagenpark in Almelo.

Zes "groenverenigingen" (waaronder Groei & Bloei) gaan samenwerken om dit voor elkaar te krijgen. Elke vereniging blijft wel gewoon zijn eigen ding doen. Er is geen sprake van een fusie.

Earthship-model, het Natuurhus wordt gebouwd met:

• natuurlijke materialen
  • afvalmaterialen
  • zo energiezuinig mogelijke toepassingen
  • een natuurtuin rondom

Op donderdag 4 juli 2013 is via het passeren van de acte bij notaris Bolding de Stichting Natuurhus Almelo een feit geworden. Van alle zes verenigingen was een afvaardiging (dagelijks bestuur) aanwezig om de acte te tekenen. Daarna hebben samen het glas geheven. En tot slot hebben we onder leiding van Martin Mulder (voorzitter IVN) het Hagenpark bekeken. Martin liet ons zien aan de hand van zijn ontwerp waar het Natuurhus zal komen en hoe het Hagenpark in de loop van de tijd heringericht zal worden.

De wijziging van het bestemmingsplan ligt inmiddels ter inzage bij de gemeente.

Achter de schermen wordt hard gewerkt om alle zaken die met dit project te maken hebben te regelen. Dat kost allemaal erg veel tijd, energie en geld.

Het is de bedoeling dat per 1 juli 2014 de schop de grond in gaat. Veel werkzaamheden zullen door en met vrijwilligers onder bekwame, deskundige leiding gerealiseerd worden.

En alle hulp is van harte welkom. Als u denkt, daar wil ik ook mijn steentje aan bijdragen , dan kunt u zich opgeven bij ondergetekende. U kunt helpen bijvoorbeeld bij de bouw, bij de herinrichting van de tuin, maar ook kunt u zich al aanmelden als gastvrouw/-heer van het Natuurhus.

Als het Natuurhus gereed is, zullen veel van onze activiteiten in of vanuit of rondom het Natuurhus plaats vinden.

Ik begrijp dat leden van Groei&Bloei die niet in Almelo wonen wat minder geïnteresseerd zullen zijn in het Natuurhus Almelo. Maar u moet wel beseffen dat het een uniek duurzaam, energievriendelijk gebouw gaat worden. Interessant voor zowel Almelo als haar omgeving. Op de bovenverdieping komt een horecagelegenheid met een prachtig terras. De kok zal vooral werken met biologische producten. Maar ook voor een kopje koffie kunt u hier natuurlijk terecht. En genieten van het bijzondere gebouw, de locatie en het omringende park.

Want na de bouw van het Natuurhus zal het Hagenpark langzaam gaan veranderen in een natuurlijk aandoend, maar ook educatief park met veel verrassende plekjes.

Er zijn nog heel wat hobbels te nemen, maar we hopen dat in de loop van 2016 het Natuurhus gerealiseerd is!

De meest recente informatie vindt u op de website van het Natuurhus

Anne Nijs

Westlandse buitenplaatsen van weleer