Busreis naar Utrecht

Vertrektijd:  8.00 uur
Tijd terug:   18.00 uur
Kosten:       Leden: €44,50, niet-leden: €49,50
Opgave: Via Opens internal link in current windowhet aanmeldformulier of via de contactpersoon
Contactpersoon: Willie Kosters, tel: 06-44391766
Attentie: Bij de opgave graag vermelden of je een museumjaarkaart hebt en deze dan graag meenemen. Ook de kortingsbon uit het boekje van Groei en Bloei geeft korting bij de Botanische Tuin.

De aanmelding is pas definitief na het overmaken van het bedrag voor deelname aan:
NL71RABO 0354 8190 54 t.n.v. KMTP o.v.v. uw naam en die van uw introducees

Vergeet niet deze dag een eigen lunchpakket mee te nemen.

Op 6 juli gaat de afdeling Groei en Bloei Almelo weer op pad voor de jaarlijkse busreis, die voor zowel leden als niet-leden wordt georganiseerd.

Het programma voor die dag ziet er als volgt uit:
Na een uur rijden met de bus houden we een koffiestop bij Theetuin Mon-Chouette in Leusden waar we worden verwend met koffie/thee met huisgemaakt gebak.
Vervolgens rijden we door naar de Botanische Tuin in Utrecht. Hier zijn ook bijzondere planten te koop.
Na ongetwijfeld nog lang niet alles bekeken te hebben, gaan we verder naar de prachtige Vlinderhof in het Maximapark, welke is ontworpen door Piet Oudolf. Het is een vrij toegankelijke tuin, die geheel door vrijwilligers wordt onderhouden. Hier hebben we gelegenheid onze zelf meegebrachte lunch te nuttigen.
Tenslotte gaan we naar ons laatste adres: St. Hubertushof in Leusden. Eigenaren Mart en Anja van Heeswijk wonen hier in een prachtig jachtslot met een eveneens prachtige tuin. We worden daar ontvangen met koffie/thee en uitleg over de tuin. Na het bezichtigen van de tuin worden we, voordat we weer huiswaarts gaan, nog getrakteerd op een kop soep met een broodje. In de Hubertushof is ook een kleine kwekerij, wie weet is daar nog weer wat leuks te scoren.
In de bus krijgt u nadere informatie over de tuinen te horen.

Als dit geen uitnodigend programma is!!
Hieronder kunt u alvast wat informatie over de tuinen lezen.

Theetuin Mon-Chouette

Mon Chouette betekent steenuil. Het wordt zo genoemd omdat die hier veel rondom voorkomen. Opens external link in new windowDit theehuis is gevestigd in een verbouwde boerderij, dat ligt midden in het prachtige groene achterland van Leusden. Hier wordt gewerkt met lokale-, regionale en fair-trade produkten.
Geniet hier van het huisgemaakte gebak en de goede thee!

De Botanische Tuin

De Hortus viert dit jaar haar 375 jarig bestaan!
De "oerfunctie" van botanische tuinen was het onderwijs geven aan studenten in de geneeskunde. Het was een plantentuin met een specifieke collectie planten ten behoeve van onderzoek en onderwijs. Tegenwoordig vormen ook conservatie van planten en voorlichting aan het grote publiek over allerlei aspecten van planten belangrijke pijlers van botanische tuinen.
In de loop der eeuwen werden allerlei gewassen door de VOC uit de tropen aangevoerd. Om dergelijke planten in ons klimaat te huisvesten werd er een orangerie en turf-gestookte kassen gebouwd.
De Botanische Tuin in Utrecht is een aantal malen verplaatst, maar bevindt zich nu op en rondom het Historische Fort Hoofddijk. Het Entreegebouw is gevestigd in de oude Genieloods. Vanaf hier is er voor iedereen wat wils. Bezoek bijvoorbeeld de Rotstuin, die ruim 50 jaar bestaat en waar inmiddels een unieke Nationale Plantencollectie van ruim 3000 verschillende rotsplaten is opgebouwd. Deze rotstuin is wereldwijd vermaard.
Verder is er onder andere een Oudolf border, het Kassencomplex, een diertjestuin met vlinders en een speciale bijenwand, waarin solitaire bijen hun eitjes leggen. Dan is er nog een Thematuin en Systeemtuin, waarin de evolutie van bloemplanten te zien is. Een bamboebos, een Moerastuin en het Buitenfort: een schatkamer van wilde planten.
Om een indruk te geven van de grootte van het complex: Er zijn 8620 verschillende planten op  9 ha grond. Er is 2000m2 kasruimte toegankelijk voor publiek en 2200m2 onderzoekskassen. Alle kans dus, dat we tijd tekort komen om al dit moois te bekijken.
Nieuwsgierig geworden? Kijk alvast als voorpret rond op Opens external link in new windowde website van de Botanische Tuinen Utrecht.

De Vlinderhof

In het grote Maximapark is in een klein gedeelte een door Piet Oudolf ontworpen tuin gerealiseerd: Opens external link in new windowDe Vlinderhof . Het is een vrij toegankelijke tuin, die geheel wordt onderhouden door vrijwilligers. Bovendien is het 365 dagen per jaar 24 uur per dag geopend. Voor Oudolf fans een must om gezien te hebben. Hier gaan we onze zelf meegebrachte lunch nuttigen.

St.Hubertushof

Als laatste gaan we deze prachtige dag op bezoek in Opens external link in new windowde St. Hubertushof. De eigenaren Mart en Anja van Heeswijk hebben rondom een zeer bijzondere woning, een jachtslot, een prachtige tuin aangelegd. Gebruik makend van al aanwezige structuur elementen is er een weelderige tuin ontstaan. Zij maken onderdeel uit van Bollenroute Midden Nederland en Rondje Amersfoortse Tuinen.
Ook deze tuin is zeer de moeite waard. Zij hebben er bovendien een bescheiden kwekerij bij, waar u ongetwijfeld ook weer wat zult willen kopen.
Na soep met een broodje gaan we weer naar huis, ongetwijfeld met veel geweldige indrukken van deze prachtige dag.

Rest nog de informatie om u op te geven:
Dat kan via Opens internal link in current windowdit opgaveformulier
Telefonisch kunt zich opgeven bij Willie Kosters: 06 4439 1766

Vergeet niet uw Museumkaart, als u die hebt, of de bon uit het voordeelbonnenboekje van Groei en Bloei mee te nemen.

De Vlinderhof

Gesnapt….
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel