Bekijk online
Afdeling  Almelo

VAN DE VOORZITTER

Een opmerkelijke plant houdt mij al weken bezig.

De Leonotus Leonorus heeft niet alleen een bijzondere naam, maar ook een enorme groeispurt.
De plant heeft nu al een hoogte van 2.60 meter bereikt!

Heeft u ook een plant die opmerkelijk groeit?
Stuur een foto met een begeleidend stukje tekst naar de webmaster (inaterhaar@msn.com), zodat we er met z’n allen van kunnen genieten.

We beginnen de nazomer met enkele activiteiten, die u beslist niet moet missen.

Allereerst een oproep om op 7 september met ons mee te gaan de avondexcursie.
Hierover hebt u al een flitsmail ontvangen.

Op 27 september zal er een lezing worden gegeven door Pieter van Manen over Happy Bee Plant.
Hierbij worden ook de ons omringende bijenverenigingen uitgenodigd.

Vervolgens kan er op 30 september een bollenmand gevuld worden.
Op verzoek is deze activiteit er bij tussen gevoegd.

7 oktober wordt een kalebas workshop gehouden in het Natuurhus.

En noteert u ook alvast de datum van de Plantenruil: deze wordt dit jaar op 14 oktober gehouden.

We ontmoeten u graag op één of meerdere van deze activiteiten.

Met groet Annelieke Huurneman.

TUINFAIR EN KWEKERIJDAGEN FAHNER 2 en 3 september

Bericht van onze buren uit Hengelo: zij houden een tuinfair met kwekerijdagen bij de bekende kweker Fahner.

Zie voor verdere informatie de website van Fahner.

AVONDEXCURSIE NAAR 2 TUINEN IN DELDEN 7 september

Op donderdag 7 september bezoeken we in de avonduren twee tuinen in Delden.

We gaan eerst de tuin van Veroni Meijer bekijken en daarna naar Olgarden.

De beschrijving van beide tuinen vindt u op de website.

Omdat de avonden al wat korter worden, moeten we vroeg vertrekken.

Niets mooier dan met een ondergaand zonnetje genieten van een nazomer tuin.

Natuurlijk hopen we op uw deelname. Er is nog plaats dus meldt u aan!

Op de website staan vertrek en aankomsttijden, kosten en mogelijkheid tot carpooling

U kunt inschrijven via het aanmeldingsformulier of telefonisch bij

Henny van der Veen (06 24792079) of Annelieke Huurneman (0546 571816)

LEZING VAN PIETER VAN MANEN 27 september

De eerste lezing van het najaar is woensdag 27 september in de Schouw in Almelo, aanvang 20.00 uur.

Pieter van Manen uit Ederveen komt vertellen over zijn kwekerij. Hij heeft een kwekerij van bijzondere vaste planten.
Wij weten dat bijen en planten een bijzonder belangrijke combinatie vormen. De planten die Pieter van Manen kweekt zijn ook nog eens zeer aantrekkelijk voor vlinders, hommels en solitaire bijen. Ze zorgen voor een levendige tuin.

Hij kweekt de planten onder de naam: Happy Bee Plant.

We hopen op veel belangstelling deze avond. Ook uw tuin kan er nog meer door opfleuren.

Omdat we denken dat de bijenverenigingen hier ook wel in geïnteresseerd zijn, worden ook zij hiervoor uitgenodigd.

U vindt uitgebreide informatie op de website.

EXTRA ACTIVITEIT: BOLLENMAND MAKEN 30 september

Op verzoek van leden wordt er een mogelijkheid geboden om een bollenmand te vullen.

Deze activiteit is gepland op 30 september.

Deelname is alleen mogelijk per voor-inschrijving, omdat we daarna pas de bollen gaan bestellen.

U kunt weer alle gegevens over tijd en plaats en opgave vinden op de website.

WORKHOP KALEBAS 7 oktober

De eerste lezing van dit najaar is woensdag 27 september in de Schouw in Almelo, aanvang 20.00 uur.

Nadat we vorig jaar in september van de prachtige bloemenworkshop van Anton Visch hebben kunnen genieten, gaan we nu zelf aan de slag met het maken van een mooi bloemstuk.
De basis van het bloemstuk is een kalebas. We maken er een mooie schikking in of op.
Er is plaats voor 12 deelnemers. Verdere informatie is weer uitgebreid te vinden op de website.

De workshop wordt gehouden in het Tijdelijk Natuurhus. De kosten zijn €15.00 voor leden en €20,00 voor niet-leden.

PLANTENRUIL 14 oktober

Noteert u vast de datum?? Dan kunt u in de tuin er naar toe werken.

De plantenruil bij de kinderboerderij Beeklust is altijd een ludiek gebeuren. Ook niet leden zijn welkom.

Na het uitstallen van de meegebrachte planten en tuinaccessoires wordt er gezocht naar die ene favoriete plant.

Binnen de regels die gelden mag een ieder planten uitzoeken.

En..... daarna drinken we weer gezellig samen een kop koffie of thee.

ATTENTIE VOOR EEN EXTERNE ACTIVITEIT 16 tot en met 24 september

Op 16 tot en met 24 september vindt in Kasteel Groeneveld in Baarn het evenement Bloemkunst 2017 plaats.
Leden van Groei en Bloei worden een vroegboek korting aangeboden tot 1 september.
U betaalt dan niet €12,50 maar slecht €10,00.
Wij willen jullie graag attenderen op dit unieke evenement. Mocht je toch al willen gaan, dan is deze korting mooi meegenomen.
Aanmelden kan met de unieke code: bloemkunstGB2017 via BOEK NU op de link:

LAATSTE WEEKEND RONDJE TUINEN TWENTE 8 en 9 september

Mochten jullie nog niet genoeg hebben van het kijken in andermans tuin, dan is er nog 1 mogelijkheid om bij een aantal van onze eigen leden in de tuin te komen kijken.

Zij hebben het Rondje Tuinen Twente op poten gezet, waarbij zij gezamenlijk tijdens 4 weekenden geopend zijn.

Het laatste van die 4 weekenden vindt plaats op 8 en 9 september.

De tuinen hebben langzamerhand hun najaars pracht bereikt. Verschillende Dahlia's, grassen, sierlijke uitgebloeide zaaddozen, maar ook nog volop nazomerbloeiers en éénjarigen, sieren nu de borders.

Het is zeker nog steeds de moeite waard om te gaan kijken.

Kijk voor deelnemers op: http://rondjetuinentwente.jouwweb.nl/