Bekijk online
Afdeling  Almelo
NIEUWSBRIEF MEI 2018

(VAN DE VOORZITTER)

De voorzitter geniet momenteel van een welverdiende vakantie.
Na een drukke periode van organisatie en voorbereiding van de Lentefair kan er teruggekeken worden op een zeer geslaagd evenement.
Een woord van dank is hier zeker op zijn plaats aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt. Dus bij deze: HARTELIJK BEDANKT, met hoofdletters.
Alle leden en niet-leden die hier vrijwillig aan hebben meegeholpen verdienen een compliment, want zonder hulp van velen is zo'n fair niet mogelijk.
Mede door de fantastische locatie en het geweldige weer waren er veel bezoekers en hebben ook de verschillende standhouders een prima dag gehad.

En zowel de Open Tuinen Commissie als de Activiteitencommissie hebben intussen ook niet stilgezeten. Zij hebben weer het één en ander voor u op het programma staan.
Het Open Tuinen Weekend komt eraan, de busreis staat gepland, net als de zomer- en de nazomer excursie.
Kortom, we hebben nog veel leuke activiteiten in het verschiet. U kunt daar alles over lezen in deze nieuwsbrief. Pak uw agenda er bij en geef u meteen op.

De tuin is inmiddels geëxplodeerd, zo lijkt het bijna wel. 
Het tuinseizoen is nu echt vol van start gegaan.

Heel veel tuinplezier gewenst, waar dat ook moge zijn.

Ina ter Haar.  

NATIONALE TUINWEEK 9 tot en met 17 juni

Van 9 t/m 17 juni vindt de nationale tuinweek plaats.
Landelijk zijn er dan heel veel activiteiten op het gebied van tuinieren.

Via de link: Opens external link in new windowNationale Tuinweek kunt u zelf kijken wat er overal te doen is. Klik daarbij bovenaan op Agenda Tuinweek.
Aansluitend aan de nationale tuinweek vindt het landelijke Open Tuinen Weekend plaats. Kijk Opens external link in new windowhier waar u overal terecht kunt.

Mooi meegenomen is dat onze eigen afdeling een weekend later
het Open Tuinen Weekend houdt op 23 en 24 juni!!
Zie het stukje hieronder.


Hierdoor bent u in de gelegenheid om ook eens in een andere omgeving tijdens deze leuke activiteit te gaan rond kijken, terwijl u toch tijd hebt om onze eigen deelnemers met een bezoek te vereren.

 

OPEN TUINEN WEEKEND AFDELING ALMELO e.o. 23 en 24 juni

Op 23 en 24 juni vindt dan het Open Tuinen Weekend van onze eigen afdeling plaats.
De Open Tuinen Commissie heeft 13 tuineneigenaren bereid gevonden om hun tuinhek open te zetten om u zo van hun liefhebberij te laten meegenieten.
Dit jaar zijn er vooral tuinen in het oostelijke deel van ons gebied. Daarbij liggen zelfs een paar tuinen net over de grens in Duitsland.

Opens internal link in current windowOp de website staat meer informatie. Hier kunt u ook de flyer of een formulier met de adressen downloaden en uitprinten om mee te nemen als u op stap gaat.

Het is ieder jaar weer heel erg leuk om tijdens deze dagen de verhalen en de passie van de verschillende tuineigenaren te horen en te zien. Iedere tuin heeft weer zijn eigen stijl, sfeer en bekoring. Het ene spreekt je meer aan dan het andere, maar overal doe je wel weer wat ideeën op, of zie je net die plant die een goede toevoeging aan je eigen tuin zou kunnen zijn.

We hopen op veel belangstellenden dat weekend en vooral ook dat de weergoden ons eens een keer goed gezind zijn.

 

DAGEXCURSIE NAAR DE KOP VAN OVERIJSSEL zaterdag 7 juli


De busreis van dit jaar gaat op 7 juli naar de Kop van Overijssel.
De activiteiten commissie heeft voor ons weer een prachtig programma in elkaar gezet.
We gaan maar liefst drie tuinen en het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Sint Jansklooster bezoeken.
Wij hopen dat hun inspanning door u beloond wordt met een grote opgave om deel te nemen, zodat we weer met een gezellige bus vol op pad zullen gaan.

Alle informatie over de reis en wat u kunt verwachten in de deelnemende tuinen staat nu Opens internal link in current windowop de website.
Daar ziet u ook Opens internal link in current windowhet opgave formulier of bij wie u zich telefonisch kunt opgeven.
Het is een heerlijke zomerse activiteit in de vakantieperiode.
Kom dus gezellig mee, dan maken wij er een leuke dag van.

ZOMEREXCURSIE donderdag 2 augustus

Op donderdag 2 augustus staat de zomerexcursie op het programma. We gaan dan carpoolend of op eigen gelegenheid naar 2 tuinen en natuurlijk als afsluiter naar een mooie kwekerij op de Veluwe.
De tuinen zijn "Ons Joppe" en de inmiddels alom bekende "Ampies Berg".
"Ons Joppe" is een sfeervolle kijk- en theetuin, waar ook nog brocante te koop is.
"Ampies Berg" hoeft bijna geen aankondiging. Daar zal iedere tuinliefhebber al wel eens van gehoord hebben. In vijftig jaar tijd is in deze tuin een berg gemaakt door Appie, die 15 meter boven de tuin uittorent en die via een makkelijke trap te betreden is. Van boven kijk je in de prachtige tuin met waterpartijen inclusief watervallen. In deze tuin gaan we onze eigen meegebrachte lunch nuttigen.
Na deze tuin gaan we naar kwekerij en tuincentrum "Het Binnenland".
die als specialiteit salvia's en phloxen heeft. Dus we zitten daar in de goede tijd van het jaar.
We zullen ergens tussen 16.00 en 16.30 weer terug zijn in Almelo.

Wil je met ons mee?? Van harte welkom. Wij zouden het erg op prijs stellen.
Op de website staat weer uitgebreide informatie over de tuinen en het opgaveformulier of het telefoonnummer van Gerda Ooms bij wie u zich ook kunt aanmelden.

 

 

NAZOMEREXCURSIE zaterdag 1 september

Zaterdag 1 september schiet het al weer mooi op met het tuinseizoen.
Dat geldt helemaal voor tuin de Uiterwaard. Dit is namelijk de allerlaatste dag dat deze tuin bezocht kan worden. Ton Blokvoort heeft in november bij ons in de Schouw een presentatie over zijn tuin de Uiterwaard gehouden. Nu worden we in de gelegenheid gesteld om deze prachtige tuin zelf te gaan bekijken. Het ligt er prachtig met vrij zicht op de in de verte voorbijvarende boten op de IJssel.
Echter voor we naar de Uiterwaard gaan, gaan we eerst naar de tuin Het Kloosterhöfke. Dit is een echte liefhebberstuin waar heel veel te zien is. 
Natuurlijk is alle info over deze 2 tuinen en over tijden, vervoer, kosten en opgave weer te vinden op onze website.
Ook voor deze excursie nodigen wij u weer van harte uit.
Vergeet niet zelf uw lunchpakketje mee te nemen.

 

GROEI EN BLOEI KRIJGT EEN EIGEN ROOS!

Onze landelijke vereniging krijgt een eigen roos: de "Rosa Groei en Bloei"!

Deze roos is ter ere van het vijfjarig jubileum van de Groei&Bloei Nationale Tuinweek. Kwekerij Belle Epoque in Aalsmeer -één van de oudste rozenkwekerijen van ons land met een enorm assortiment rozen- heeft Rosa "Groei en Bloei" opgekweekt. Het is een witte klimroos, die makkelijk groeit en uitbundig bloeit, net als de vereniging.

In het mei nummer van Groei en Bloei is er aandacht voor de Rosa "Groei en Bloei". De roos is uiteraard voor iedereen verkrijgbaar, maar leden betalen een stuk minder.

KRANTENARTIKEL

In de laatste flitsmail stond een vermelding over het nieuw leven inblazen van de bloemschikwedstrijd voor regio Oost door Groei en Bloei Apeldoorn.
Er hebben zich maar liefst 51 deelnemers opgegeven. Het speelt zich dit weekend af: zaterdag de wedstrijd en zondag zijn de stukken gratis te bewonderen. Zie dit krantenbericht van 23 mei jl.

EEN INTERESSANTE "GROEN" WEBSITE PAGINA

Toppen of tobben??

De Chelsea Chop
.

Iedereen heeft wel eens gehoord over het "toppen van planten".
Menigeen zal het al toepassen of ooit toegepast hebben.
Maar wanneer doe je dat nou eigenlijk precies en welke planten neem je daarvoor?

Het toppen gebeurt altijd eind mei/begin juni. Omdat in die periode ook toevallig de Chelsea flower show plaatsvindt hebben de Engelsen er een mooi ezelsbruggetje voor bedacht: "De Chelsea Chop"
Dus wanneer de Chelsea flowershow plaats vindt is het tijd om te toppen.

Twee korte YouTube filmpjes waarin het wordt getoond vind je Opens external link in new windowhier en Opens external link in new windowhier.
Helaas in het Engels, zoals zoveel tuin gerelateerde filmpjes, maar door alleen al te kijken kan je prima zien hoe zij het doen.
De Engelse zegt "Be bold": "Wees dapper" en knip.

Welke planten zijn hiervoor het meest geschikt?
Een mooi lijstje wordt getoond op: Opens external link in new window11 planten voor Chelsea Chop.
1   Phlox
2   Achillea
3   Campanula
4   Aster
5   Echinacae
6   Rudbeckia
7   Sedum
8   Penstemon
9   Helenium
10 Nepeta
11 Helianthes

Dus doe je zelf en je tuin een groot plezier en top (een deel) van je planten, zodat een aantal normaal op tijd bloeien en de getopte exemplaren daarna.
Op de foto hieronder zie je duidelijk de nieuwe uitlopers, waardoor de plant  later in het seizoen bossiger en met meer bloemen tot bloei komt.

Veel tuinplezier gewenst.

Met vriendelijke groene groet

                         Groei en Bloei Almelo e.o.

Informatie