Bekijk online
Afdeling  Almelo
NIEUWSBRIEF november 2018

VAN DE VOORZITTER


Hier ziet u alweer de laatste nieuwsbrief van 2018.
 

We hadden een actief jaar met vele interessante en diverse activiteiten. 
Op de jaarvergadering van 23 januari 2019 gaan we terug kijken en maar ook vast vooruit blikken.

Bij mij in de tuin bloeide eindelijk de dahlia Obama zwart-rood:
"Met deze dahlia in je tuin kun je Trump rustig vergeten" stond er op het etiket. En samen met de laatste Verbena's en nog steeds bloeiende Salvia's zorgen de kleuren in de tuin nog steeds voor een spektakel. Maar ook de Japanse Esdoorn laat zich zien!

In deze nieuwsbrief leest u over de laatste activiteiten van 2018.
Op 28 november krijgen we een boeiende lezing van Stefan Jaspers, die de Chelsea Flower show als deelnemer van de andere kant belicht. 
U ziet informatie over onze laatste workshop op 8 december, een kerststuk.
En de Open Tuinen Commissie heeft een bericht voor u. 

Bij onze zusterverenigingen in de buurtgemeentes zijn ook interessante lezingen en activiteiten. Wij willen onderling daar wat meer aandacht voor geven.

De voorbereidingen voor de Lentefair, die plaats zal vinden op 11 mei, beginnen al weer op gang te komen. Op de website is het inschrijfformulier voor de standhouders inmiddels te downloaden

De activiteitencommissie is al weer heel druk bezig om een leuk jaarprogramma voor 2019 te organiseren. Zodra het rond is, zult u de complete agenda op de website kunnen vinden. We zullen dat in een flitsmail laten weten.
Het wordt in ieder geval weer een jaar om naar uit te kijken!

Annelieke Huurneman. 

PS Tip: Loop eens door het mooie Doe-park de Hagenborg in Almelo.

INFORMATIEAVOND STEFAN JASPERS woensdag 28 november


Stefan Jaspers is een tuin- en landschapsarchitect, die de liefde voor planten al heel jong te pakken had. Hij heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt door eerst de hoveniersopleiding te volgen en daarna een studie tuinarchitectuur aan de Hogeschool van Hall Larenstein.
Die combinatie van verschillende studies, zijn werkervaring en het experimenteren met beplantingsplannen heeft voor een brede deskundigheid gezorgd. Zijn passie is vooral het ontwerpen van duurzame buitenruimtes, met streven naar rust en ruimte en een natuurlijke balans tussen gebruikers en functies.

In 2016 heeft hij zijn debuut gemaakt op de gerenommeerde Chelsea Flowershow in samenwerking met kunstenares Claudy Jongstra.
Zij ontwierpen een verfplantentuin in combinatie met viltwerken van Claudy.
Met dit ontwerp hebben zij de Silver-Gilt-medal gewonnen in de categorie Fresh Garden!

Op deze veelbelovende informatieavond zal Stefan ons meenemen in het avontuur hoe deze tuin, die de naam "Honeysuckle Blue(s) Garden" kreeg, tot stand is gekomen.

Lees meer hierover op onze website.
Daar leest u bovendien weer info over tijd en plaats.

We hopen dat u geïnteresseerd bent geraakt om te komen kijken en luisteren naar deze nog jonge gepassioneerde tuinarchitect.
 de verschillende studies, zijn werkervaring en vele experimenten met beplantingsplannen heeft voor deskundigheid gezorgd.

KERST-WORKSHOP zaterdag 8 december

 

Zaterdag 8 december wordt er weer een gezellige kerstbloemschikochtend georganiseerd in het tijdelijk Natuurhus in Almelo.
Er is ruimte voor 14 personen, dus als u geïnteresseerd bent geeft u zich dan zo snel mogelijk op, want VOL=VOL.
Er zal dit jaar een festoen worden gemaakt, een guirlande, die zowel liggend als hangend kan worden gebruikt. Een fraai alternatief voor een krans op je voordeur bijvoorbeeld, maar ook in huis op tafel kan hij een prachtige plek innemen.
Kijk op onze website over tijden, kosten, wat u van ons krijgt aangeboden en wat u zelf dient mee te brengen.
Zodra er een voorbeeld foto klaar is, zal die worden geplaatst op de website. Ook zal het voorbeeld worden getoond tijdens de informatie avond van Stefan Jaspers op 28 november.
Opgave kan via het aanmeldingsformulier of telefonisch bij Annelieke Huurneman 0546-571816

 

Een festoen is van oudsher een ornamenten versiering aan de gevel van een pand in de vorm van een slinger van bladeren, bloemen en of fruit.

 

BERICHT VAN DE OPEN TUINEN COMMISSIE

 

In 2019 zal de afdeling Almelo e.o. van Groei en Bloei tegelijk meedoen met het Landelijke Open Tuinen Weekend.
Dat zal plaatsvinden op 15 en 16 juni, dus zet het maar vast in uw agenda.

De Open Tuinen Commissie wil het wat anders gaan aanpakken.
Omdat het rayon Almelo e.o. zo groot is, was altijd geprobeerd om de tuinen in een bepaald gebied van dat rayon te concentreren. Zo werd gepoogd te voorkomen, dat een deelnemer geïsoleerd kwam te liggen met de kans dat daar minder bezoekers zouden komen.
Er kwamen ieder jaar toch ook weer aanmeldingen van tuinen die buiten dat bepaalde gedeelte 
lagen, waardoor potentiële deelnemers teleurgesteld moesten worden. Van dat principe wordt nu afgestapt. Iedereen die zijn of haar tuin wil open stellen wordt van harte uitgenodigd om zich aan te melden.

Lees het bericht hierover van de Open Tuinen Commissie Opens internal link in current windowop onze website.

 

EGELS HEBBEN UW HULP NODIG

U kunt u zelf en uw tuin een groot plezier doen:

De natuur heeft nog steeds veel te lijden van de droogte. Ook egels (zeker de jongen) hebben het nog erg moeilijk. Ze zijn te mager om in winterslaap te kunnen gaan. Door de droogte is er een gebrek aan wormen en andere bodeminsecten.

Wij kunnen de egels, net als vogels, prima helpen door ze bij te voederen. Onder andere bij de Intratuin of de Welkoop is speciaal egelvoer te koop, waarmee ze hun wintervetvoorraad toch nog kunnen ontwikkelen. Uiteraard is dit bijvoeren een tijdelijke oplossing. De echte oplossing is natuurlijk regen, heel veel regen, zodat de bodem weer goed doorweekt wordt.

Egels hebben onder andere ook slakken op hun menu staan. Dus als u nu de egels sterker de winter in helpt gaan, zullen zij u volgend jaar weer van een deel van de slakken in uw tuin afhelpen!

BERICHT VAN HET LANDELIJKE BESTUUR

Beste leden.

Dit voorjaar was er voor nieuwe leden een welkomst geschenk in de vorm van een regenton. Ook bestaande leden kregen de gelegenheid om dit welkomstgeschenk met korting aan te schaffen. Daar is fantastisch respons op gekomen.

Om die reden willen wij onze leden nu ook de gelegenheid bieden om van het huidige welkomstgeschenk te profiteren.
Het is een "vogelvoederdruppel" die u wordt aangeboden voor €14,00.

Wij hopen voor onze leden op deze manier weer een leuk voordeeltje te hebben bedacht. 
U kunt hem alleen via uw plaatselijke vereniging bestellen door invullen van dit Opens internal link in current windowbestelformulier.


LET OP: De bestelling wordt pas definitief als het bedrag van €14,00 (per stuk) is overgemaakt naar rekening: NL 71 RABO 0354 8190 54 
 
t.n.v. KMTP en o.v.v. van uw naam en adres. 
Bestellen kan tot uiterlijk 1 december. Dus mocht u van de gelegenheid gebruik willen maken, dan moet dat echt voor die datum.

VRIJWILLIGERS VOOR GARDENISTA 2019

De Belgen hebben Beervelde en Engeland natuurlijk de Chelsea Flower show.  Waarom heeft Nederland niet zo'n prachtig evenement?
Daar komt verandering in, want v
olgend jaar gaat ook in Nederland het eerste grote tuinevenement van start van 15 tot en met 19 mei.

Het is geen beurs, geen fair, geen braderie of de zoveelste plantjesmarkt......
Het is een bijzondere samensmelting van de groene wereld met amusement en gastronomie. Dat is wat men Gardenista heeft genoemd.
Het programma wordt de komende maanden verder vormgegeven. Het wordt zeer afwisselend met voor ieder wat wils.

De organisatie van Gardenista heeft via een mail naar alle afdelingen van Groei en Bloei een oproep gedaan voor vrijwilligers. Het gaat om vrijwilligers voor het bloemschikdeel van het evenement. Het is niet noodzakelijk dat de vrijwilligers zelf bloemschikervaring hebben. Er zijn voldoende hand- en spandiensten, die verricht moeten worden.
Zou je een dag of een dagdeel onderdeel willen zijn van dit prachtige evenement?

Lees alles hierover Initiates file downloadin bijgevoegde brief en wie weet, sta jij met je zus, buurvrouw, tuinvriendin of misschien wel alleen volgend jaar als gastvrouw op de eerste editie van Gardenista. Hoe bijzonder zou dat zijn!!

Om al vast wat meer over Gardenista te lezen kan je Opens external link in new windowhier klikken om op de website te komen.

AGENDA BUURVERENIGINGEN

In de regiovergadering is besloten om de leden ook op de hoogte te brengen van de activiteiten van de buurverenigingen. Tenslotte zijn wij allemaal Groei en Bloeiers die genieten van allerlei activiteiten. We willen op deze manier een samenwerkingsverband van de Twentse clubs tot stand brengen.

Zie voor de verschillende activiteiten de agenda's van:

Hengelo: Opens external link in new windowhttps://hengelo.groei.nl 

Rijssen-Nijverdal:Opens external link in new window Opens external link in new windowhttps://reggevallei.groei.nl 

Salland: Opens external link in new windowhttps://salland.groei.nl 

Ommen: Opens external link in new windowhttps://ommen.groei.nl

Oldenzaal: Opens external link in new windowhttps://oldenzaal.groei.nl

Enschede: Opens external link in new windowhttps://enschede.groei.nl 

Als u geïnteresseerd bent of meer te weten wilt komen over een activiteit, dan kunt u daarop klikken in de betreffende agenda.

 

 

EEN INTERESSANTE "GROEN" WEB PAGINA

De Vlinderstichting: Waar blijven in de vlinders in de winter?

Normaal, als het in september en oktober kouder wordt, gaan de vlinders in winterrust. Maar met dit rare warme najaar kan je zelfs in november nog af en toe een exemplaar zien vliegen.

De meeste vlinders in Nederland brengen de winter door als eitje, rups of pop. Er zijn er ook die de winter doorbrengen als vlinder zoals: De kleine vos, de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. 
In de vroege voorjaarszon zijn dit de eerste vlinders die zich laten zien. De citroenvlinder heeft een soort antivries in zijn aderen, waardoor die zelfs onder 0 gewoon buiten op zijn schuilplek overleeft.

Kom je in het najaar een vlinder tegen die in huis wil overwinteren, dan is het het beste om deze voorzichtig op te vangen met een glas. Plaats haar vervolgens ergens buiten op een beschutte plek, zoals onder de overkapping of in een onverwarmde schuur. Deze vlinder zou in de verwarmde kamer te actief blijven, terwijl ze er geen voedsel kan vinden als brandstof. Daardoor zal ze het binnen niet overleven. Ze moet in winterrust.

Als er buiten weinig nectar producerende planten over zijn door een nachtvorst en de temperatuur loopt overdag weer op naar 19gr., dan kan je de vlinders die dan toch nog vliegen helpen door een schaal rottend fruit neer te zetten. Hoe dat het beste kan lees je hieronder in de betreffende link. 

 

Lees alles over: Opens external link in new windowWaar blijven de vlinders in de winter? 
                        Opens external link in new windowRottend fruitschaal voor vlinders
                        Opens external link in new windowTuintips voor meer vlinders
                        Opens external link in new windowTrekvlinders
                        Opens external link in new windowYou tube filmpje van Vroege Vogels voor een vlindertuin
 

Veel leesplezier.

Met vriendelijke groene groet

                         Groei en Bloei Almelo e.o.

Informatie