Stichting Natuurhus Almelo

Wij zijn als Groei en Bloei één van de zes natuurverenigingen, die samen de Stichting Natuurhus Almelo (SNA) vormen.
De stichting is momenteel nog gehuisvest in een tijdelijk onderkomen aan de Deldensestraat in Almelo.
Er wordt al jaren gewerkt aan de vorming van een nieuw onderkomen in het Hagenborghpark, midden in Almelo.
Het park is inmiddels volop in ontwikkeling en ook de bouw van het nieuwe Natuurhus is gestart.
Van Groei en Bloei zit als contactpersoon in de Stichting Natuurhus Minie Eshuis.
Wil je op de hoogte blijven van het wel en wee van alles rond het Natuurhus, dan kan dat door regelmatig op hun website te kijken.
Hier wordt regelmatig een update geplaatst van de nieuwste ontwikkelingen en gebeurtenissen van de SNA.

Werkzaamheden door vrijwilligers in het Hagenborg, november 2020

Aavisie heeft video opnames gemaakt, van werkzaamheden door vrijwilligers in het Hagenborgpark.

Het eerste filmpje gaat over het hoe en waarom versmallen van het stromen van het riviertje de AA.
De ontwikkelingen gaan snel. Begin november 2020 werd de staalconstructie van het paviljoen opgetrokken. De versmalling van de Aa, die het Waterschap Vechtstromen voor zijn rekening neemt werd gerealiseerd. Er werden heipalen geplaatst. Vrijwilligers van het Doepark brachten daartussen zaterdag de bevlechting van wilgentenen aan.
Oorsprong van Almelo
Door de versmalling werd land aangewonnen waar een Olmenbos zal verrijzen. Een andere naam voor Olm is Iep en lo betekent open plek in het bos, ziedaar de oorsprong van het woord en de stad Almelo.
De beplanting van de hagen is ondertussen ingekuild. Zaterdag begint met het inplanten ervan. De hagen zijn een letterlijke, historische verwijzing naar de naam van het park 'De Hagen'.
Ook het aanplanten van een boomgaard ligt in de planning van dit jaar.
1)  http://aavisie.nl/nieuws/actua/Natuurhus+maakt+flinke+slagen/

Het tweede filmpje gaat over het hoe en waarom planten van hagen in en om het Hagenborg.
Hagen zijn veelvuldig aanwezig in de Almelose historie. De vrijwilligers van Doepark De Hagen van het Natuurhus brengen dankzij een subsidie van de provincie Overijssel de geschiedenis weer tot leven door hagen te planten. De ontwerper van het park, Martin Mulder vertelt er over.
2)  http://aavisie.nl/nieuws/actua/Natuurhus+plant+hagen/

Vervolg op zaterdag 29 november: Het aanplanten van het Olmenbos
't Was koud, waterkoud, maar in Doepark de Hagen werd weer hard gewerkt door de vrijwilligers van het Natuurhus. Zaterdag werd het Olmenbos ingeplant.
3) https://www.youtube.com/watch?v=NYJNLTr_sbY

Proostmoment voor de start van de bouw 25-09-2020

Door op de foto's te klikken word je doorgeschakeld naar het onderwerp op de website van het Natuurhus.

De onthulling van het Bouwbord was een proostmomentje om even stil te staan bij de start van de bouw. Er waren enkele genodigden aanwezig.
Lees hier over het proostmoment uit de nieuwsbrief voor alle leden van stichting Natuurhus.

WIJ ZOEKEN JOU !!

De bouw van het paviljoen is in volle gang. De komende periode zal de kelder worden voltooid en komt de begane grondvloer in zicht. Vanaf dat moment is het tijd om wanden samen te stellen in samenwerking met studenten en vrijwilligers.
Om deze wanden te plaatsen hebben we ondersteuning nodig. Ook zoeken we hulp bij het leggen van dakplaten, plaatsen van kozijnen etc.

We zoeken jou om ons te helpen met deze werkzaamheden. Heb je enkele uurtjes, een dagdeel, een dag of misschien meer over? Met elke helpende hand zijn we blij!
We zorgen ervoor dat bij het verrichten van de werkzaamheden de richtlijnen RIVM in acht worden genomen.

Ben je geïnteresseerd en wil je ons komen helpen? Bel of app een van onze coördinatoren, Hans van Gerwen via 06-51065770 of Martin Peeters, 06-13828819 of stuur een mailtje via park@natuurhusalmelo.nl

De bouw van het Paviljoen volgen?  20-08-2020

Lang verwacht en eindelijk van start:
De bouw van het nieuwe Paviljoen in stads Doepark De Hagen.

Om de bouw van het nieuwe Paviljoen te kunnen volgen kunt u gebruik maken van de volgende 2 linken:

Hierdoor bent u altijd op de hoogte van de voortgang en de ontwikkeling.

De kelder van het Paviloen werd eind augustus 2020 uitgegraven.
Zie dit verslag van Aavisie, met uitleg van Mini Eshuis en Karst Rodenstein

Interview met Dagblad Tubantia 15-08-2020

Mini Eshuis is contactpersoon namens Groei en Bloei in de Stichting Natuurhus.

Zij heeft een interview gegeven aan Dagblad Tubantia over het gebruik door kinderen van Doepark de Hagen en over de start van de bouw van het Paviljoen.

Het interview kunt u hier lezen.

Start Bouw Paviljoen, 10-08-2020

Het Paviljoen gaat er eindelijk komen.

Op 10 augustus is de bouw gestart van het prachtige gebouw, dat er over enige tijd zal staan en waar we met zijn allen heel trots op mogen zijn.

In de nieuwbrief van Groei en Bloei van augustus wordt er een oproep gedaan voor vrijwilligers, om een handje te komen ondersteunen.

Bouw Natuurhus dichterbij 09-11-2019

Donatie van 40 mille voor paviljoen Natuurhus Almelo: ‘Bouw dichterbij’

De Rabobank heeft 40.000 euro gedoneerd aan de Stichting Natuurhus Almelo, voor de bouw van een paviljoen in Doepark de Hagen in het centrum van Almelo.

Ab Bent nam de donatie zaterdag 9 november in ontvangst.
“We zijn ontzettend blij met deze gulle gift van de Rabobank. Hiermee komt de startdatum van de bouw van het paviljoen steeds dichterbij,” vertelt Ab Bent van Stichting Natuurhus Almelo.

Stage

Naast twintig vrijwilligers van het Natuurhus, waren ook negen leerling van Het Erasmus aanwezig. Zij zijn actief binnen de Stichting als onderdeel van hun maatschappelijke stage.