Almelo

Van het bestuur

Beste Groei & Bloeiers,

Als de maand februari een paar dagen op weg is begint het bij mij altijd wat te kriebelen. Wat is dat toch?

Ondanks de soms lage temperaturen, de regen en niet te vergeten de wind, ontstaat het gevoel van een nieuwe start. Je zou verwachten dat dat gevoel rond de jaarwisseling zou ontstaan. Maar niet bij mij dus. Volgens mij herkenbaar bij ons “tuinmensen”.

De sneeuwklokjes komen al boven de grond en kondigen een nieuw tuinjaar aan. Het begint te borrelen. Nieuwe plannen worden geboren. Het internet afgestruind op zoek naar zaden en tuininspiratie.

Tijdens de jaarvergadering op 24 januari keken we terug op het afgelopen jaar.

Het was een goed jaar voor Groei & Bloei afdeling Almelo e.o. Het aantal leden nam toe met 1. Niet verkeerd in vergelijking met veel andere Groei & Bloei-afdelingen waar het ledenaantal langzaam afneemt. Financieel staan we er ook goed voor. De meeste excursies, lezingen en andere activiteiten voor dit jaar waren bekend en  gepland. De commissies zijn bemand en functioneren prima.

Het bestuur heeft helaas afscheid moeten nemen van Laura Veenstra, die de bestuursfunctie niet meer kan combineren met haar andere werkzaamheden. Laura heeft zich naast de algemene bestuurstaken bezig gehouden met het organiseren van de lezingen en zat ook in de Open Tuinen Commissie. Gelukkig blijft ze deze taak nog uitoefenen. We danken Laura voor haar inzet die ze vele jaren voor onze vereniging deed.

Gelukkig hebben we Anja Bos bereid gevonden de plaats van Laura in te nemen in het bestuur. Bij deze Anja: hartelijk welkom. We zijn blij met je! Want vaak gezegd, zonder alle vrijwilligers kan onze vereniging niet bestaan!

Zoals je hieronder kunt lezen staan er alweer een aantal activiteiten klaar om langzaam afscheid te nemen van de winter en al een beetje in de voorjaarsstemming te komen.

We hopen jullie te treffen in een mooi Groei & Bloei en tuinjaar.

Marcel Mulder

  • In het weekend van 17 en 18 februari kun je genieten van sneeuwklokjes in de bostuin van Harriët Snippe (zij zit in onze Open Tuinen Commissie). De tuin is open van 10.30 - 17.00 uur. Entree: € 3,-. Adres: Meijerboersweg 8, Westerhaar.
  • Lentefair                                                                                                                                                    We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor onze Lentefair op 12 mei a.s. Hiervoor zoeken wij vrijwilligers voor o.a. de loterijkraam en de PR-kraam en voor hand- en spandiensten. Wil je meedoen, meld je dan aan op info(at)almelo.groei.nl.

SNEEUWKLOKJESEXCURSIE zaterdag 24 februari 2024

De excursie gaat naar de Dinkeltuin in Denekamp. De eigenaren van de Dinkeltuin zijn al vele jaren bezig met het kweken of aanschaffen van sneeuwklokjes en helleborussen. Zowel in de voortuin als in de zij- en achtertuin staat een grote variatie aan sneeuwklokjes (inmiddels ruim 130 soorten) en helleborussen. Voor de liefhebbers een absolute aanrader om deze tuin te bezoeken.

Adres:       De Dinkeltuin,
                 De Gervelink 30
                 7591 DT  Denekamp
Kosten:      € 4,- + eventueel € 4,- voor carpoolen, beide ter plekke te betalen
Tijd:          bij carpoolen 13.00 uur bij de Woonboulevard Almelo (ingang direct rechts) of 13.30 uur bij de Dinkeltuin 
Opgave:    info(at)almelo.groei.nl of telefonisch bij Willie Kosters: 06 44 39 17 66. Bij opgave vermelden of je wilt                            carpoolen. 

Informatieavond woensdag 28 februari 2024

Onderwerp: Nederlandse tuinen in 3-D

Spreker:       Piet Boersma

De beelden die je te zien krijgt worden vertoond op een manier alsof je er echt doorheen loopt. De beelden worden met twee camera's tegelijk gemaakt. Dit is te vergelijken met onze ogen: alleen door met twee ogen tegelijk te kijken nemen wij diepte waar.

Omdat beide dia's op één scherm geprojecteerd worden, hebben de toeschouwers een polariserende bril nodig (deze wordt verstrekt) om het rechter- en het linkerbeeld uit elkaar te houden. Het geheel wordt in kleur vertoond.

Locatie:            Natuurhus, Hagenborgh 4, 7607 JT  Almelo

Tijd:                 19.30 uur - 22.00 uur

Kosten:            leden € 2,50, niet-leden € 5,-

Voorjaarsworkshop zaterdag 16 maart 2024

 We maken een voorjaarsstuk op schaal met verse bloemen. We verwerken daarin bolletjes en tulpen.

In verband met hergebruik word je verzocht hiervoor zelf een schaal mee te nemen. De schaal mag een doorsnede van 30 cm tot ongeveer 40 cm hebben. Mogelijkheden zoals te zien op onderstaande foto.

Graag een snoeischaar en tangetje meenemen.

Koffie of thee inbegrepen met iets lekkers erbij. Na afloop krijg je nog iets te drinken.

Je wordt gebeld/gemaild als de workshop vol is. Geen bericht?  Je bent geplaatst.

De workshop wordt gehouden in het Natuurhus, Hagenborgh 4, 7607 JT  Almelo.

Tijd: van 10.00 uur tot 12.00 uur 

Kosten: € 20,-. Betaling voorafgaand aan workshop, contant of met QR-code.

Er is ruimte voor 14 deelnemers.

Opgave mogelijk via info(at)almelo.groei.nl.  Of telefonisch bij Annelieke Huurneman 0546 57 18 16.

Opgave mogelijk tot 4 maart a.s.

Informatieavond woensdag 27 maart 2024 Kwekerij van der Velde

Achter de geraniums zitten...

Iedereen kent de negatieve klank van deze uitspraak. Het is saai, je hoort er niet meer bij.

Niets is minder waar! Met deze lezing gaan we hier een eind maken aan maken.

Eerst vertel ik iets over de kleurrijke wereld van de planten die we meestal ‘geraniums’ noemen, maar eigenlijk ‘Pelargoniums’ zijn.
* Waar komen ze vandaan?
* Wat is hun plaats in de botanische familie?
* Hoe moet je ze verzorgen?
* Wat komt er bij kijken bij het in stand houden en vermeerderen van deze bijzondere Pelargoniumcollectie?

Daarna laat ik een heel aantal bijzondere eigen favorieten uit de volgende groepen de revue passeren: welriekenden, angels, primaire hyriden en de z.g. zonartics.

We hopen dat aan het einde van de avond deze ondergewaardeerde soort u heeft kunnen boeien, verrrassen en aanspreken.

We waarschuwen wel even: deze lezing kan in sommige gevallen leiden tot een (gezonde) verslaving!

Locatie:            Natuurhus, Hagenborgh 4, 7607 JT  Almelo

Tijd:                 19.30 uur - 22.00 uur

Kosten:            leden € 2,50, niet-leden € 5,-

Kwekerij Van der Velde neemt deze avond stekken mee van geraniums en fuchsia's. Ook is het mogelijk om planten te bestellen op de website kwekerijvandervelde.nl. Die worden dan deze avond meegenomen.

Noaberlezing: "De schaduwtuin"

Presentatie door Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld
https://esveld.nl/

Deze lezing gaat over schaduw in de tuin en welke planten zich daar goed voelen. Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld in Boskoop neemt ons mee in de mogelijkheden van tuinieren in een schaduwtuin. Zijn zojuist uitgebrachte boek "Schitteren in de schaduw" vormt de leidraad voor deze middag.

In de schaduw van bomen, aan de noordkant van de schutting of van die te hoge schuur van de buren, daar wil het nooit zo goed groeien allemaal. Planten blijven toch een beetje achter of erger nog, ze doen het helemaal niet. Dat is vaak toch een kwestie van de juiste plant op de juiste plaats zetten. Daar gaat het in de lezing de schaduwtuin over, welke vasteplanten geven een kleurtje aan de tuin ook als er vrijwel geen zonnestraaltje komt, wat voor klimplanten kunnen goed in de schaduw groeien? Er zijn natuurlijk meer dan genoeg interessante en prachtige planten die van nature de zon liever mijden. Maar de ene schaduw is de andere niet, droge schaduw of een vochtige bosbodem, het is nogal een verschil.

Datum: zaterdag 6 april 2024
Tijd:
14.00 - 17.00 uur

Locatie: Frans op den Bult, Hengelosestraat 6 te Deurningen
Kosten: leden € 5,- en niet-leden € 7,50, inclusief koffie bij ontvangst
Vooraf aanmelden is verplicht en kan tot en met dinsdag 2 april via dit aanmeldformulier.

Groei & Bloei Almelo, Enschede-Losser, Hengelo en Oldenzaal
De regiomiddag is een samenwerkingsverband waarin de verschillende Groei & Bloeiverenigingen uit deze regio gezamenlijk een lezing organiseren.

____________________________________________________________