Almelo

Dagexcursie donderdag 15 augustus 2024

We bezoeken drie tuinen in Flevoland.

We vertrekken om 9.15 uur vanaf de Woonboulevard Almelo, bij het inrijden de 1e afslag rechts.
Het is de bedoeling rond 17.30 uur weer terug te zijn.

1. Appelhof, Marknesse

In het open landschap van de polder ligt de tuin verscholen tussen heggen en een appelboomgaard. De tuin bestaat uit grote borders op kleur aangeplant. Via verschillende paadjes komt men uit in een zitkuil omringd door veel bloeiende planten en een karakteristiek tuinhuis. Er is ook een kleine groentetuin en een zwembad.

Op een voormalig fruitteeltbedrijf is een tuin gecreëerd met grote Engelse borders met veel verschillende vaste planten. In het voorjaar is er een overvloed aan bloeiende sneeuwklokjes, narcissen en helleborus.

2. De Oude Keurhof, Tollebeek

Landschapstuin.

Om onze passie voor tuinieren uit te leven, hebben we in 2008 een voormalig erf met schuur en woning van de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst) gekocht. 

Het woonerf van 7.500 m2 heeft diverse rechte borders op kleur, waarvan de gespiegelde zonneborder in de kleuren rood-oranje-geel meteen in het oog springt. Daarnaast is er o.a. een wat verzonken gelegen vijver, omringd door een pastelkleurige border, een wit met blauwe hoektuin en een border met moeilijke kleuren.

Achter het woonhuis bevinden zich een kas met zelf gezaaide en gestekte planten, een moestuin, fruit en notenbomen en een kweekgedeelte waar de heer des huizes zijn hobby heeft: het veredelen van stokrozen zonder roest.

Vooral in juli/begin augustus zijn de borders en stokrozen op hun mooist. Mooi beplante potten en hanging baskets complementeren deze vooral vrolijke tuin.

3. Klein Ommeland, Dronten

In 2009 verruilde Lucy Buist haar grote, veel bezochte boerderijtuin in het buitengebied van Dronten voor een kleine tuin midden in dit dorp. Haar grote passie voor tuinieren en de naam van de tuin nam ze mee. Met hulp van een handige en vooral welwillende echtgenoot is hier een prachtige, goed onderhouden en weloverwogen tuin ontstaan. De tuin is geometrisch van opze met een weelde aan vaste planten, clematissen en rozen.

Huis en tuin vormen een harmonieus geheel. Er wordt hier met heel veel liefde en plezier gewerkt op een klein oppervlak. De tuin is vormgegeven als een boeket.

Opgave: bij Gerda Ooms, tel: 06 43940066 of info(at)almelo.groei.nl.

Kosten: € 12,00 + eventueel kosten voor carpoolen.